marți, 20 iulie 2010

Mai citeste cineva?

Va mai amintiti de "Povesti nemuritoare"sau aventurile de mai tirziu scrise de Jules Verne si multi alti scriitori ce ne amintesc de copilarie?
Astazi se incearca cu disperare reintroducerea acestor romane si carti de aventuri"ca suplimente" atasate la diferite ziare si reviste.Incercare esuata, insa! Elezac in continuarein chioscuri sau ajung in librarii. Nu pot concura cu calculatorul si televizorul!
Dupa o zi obositoare e mai usor sa te relaxezi in fata televizorului sau a computerului.
Noi, cei din generatiile mai "vechi", am avut perioada noastra de lecturi care ne-a dezvoltat vocabularul, reusim astazi sa scriem 2-3 fraze coerente;dar ce facem cu copiii nostri, la care observam ca lectura a ajuns un subiect "tabu"?O parte din ei vorbesc incorect si scriu intr-un stil oribil, plin de prescurtari (genul "mess").Daca incerci sa citesti ceva scris de ei , iti cam prinzi urechile, iti da senzatia ca esti depasit.Oare e bine sa ii lasam in lumea lor?
Cu siguranta, NU!!Trebuie sa-i urmarim de la distanta, sa le descoperim punctele de interes, si sa cautam impreuna cu ei diferite lecturi, mai tirziu chiar romane, pe care sa le citeasca cu placere.
Nu prea sint de acord cu referatele luate de pe net!Vor exista si exceptii, dar mult mai bine se imprima in memorie cartea citita .Internetul sa fie ajutorul pe care noi nu l-am avut cu ani in urma.Sa nu fim ipocriti si sa recunoastem ca si noi l-am fi folosit daca exista.
Nu sint de acord nici cu unii parinti care pun pe ultimul loc achizitionarea unui computer pentru copii lor.Isi are si acesta rolul sau in educatie, mai ales in vremurile astea!
Nu exista o regula prin care sa ne determinam copiii sa citeasca, noi trebuie sa le descoperim placerile si acolo trebuie "sa lucram".Sa nu le cerem sa citeasca aceleasi carti care ne-au placut noua, sau cei place altuia!Fiecare cu stilul lui!Sa incercam sa-l descoperim!
Edificil sa fii parinte, nu? Dar si cind vom culege roadele eforturilor noastre!!!

Un comentariu: